Finotto

Finotto Eurofalcon – verhetetlen hasmagasság

 

Az Észak Olaszországi Finotto Srl. nagyjából 40 éve ezelőtt kezdte gyártani a speciális, elsősorban növényvédelmi feladatokra szánt gépeket. A gyár korábban is olyan szerkezeteket tervezett és épített, amelyek bizonyos szempontból egyedinek tekinthetők. A manufakturális jelleggel, egyedi igények figyelembevételével alkotott Eurofalcon E-170 típusú önjáró permetezőgép is a maga nemében egyedülálló, olyan kritériumoknak kell megfeleljen, amelyet a nagyszériás gyártók inkább nem vállalnak.


Napjainkban érezhető váltás történik a permetezés-technikában. Magas növények esetében a függesztett vagy vontatott gépes permetezés hátránya, a gépek alacsony építése miatt jelentős, továbbá, a terepegyenetlenségek hatására a munkavégzés során bekövetkező szórókeret rázkódások-belengések miatt, pontatlan a szórás és alacsony a területteljesítmény. A jövőben alkalmazható technológiáknak meg kell felelni az egyre szigorodó előírásoknak is. Az önjáró permetezőgépek előnyei, a nagy teljesítmény és környezetkímélő módon elérhető pontos szórásegyenletesség, magas területteljesítmény.


Az E-170 géppel az a cél, hogy gond nélkül képes legyen permetezni akár 285 cm magas állományt is. Főleg kukorica, dohány és napraforgó ültetvények permetezésére használják világszerte, de bármilyen hasonló ültetésű növénykultúrában ugyanígy alkalmazható. Ezt úgy érték el, hogy egy függesztett alvázat alakítottak ki, szemben a szokásos magasra emelt merev hidas megoldásokkal (amely által a súlypont is emelkedik, valamint a stabilitás romlik). Itt a négy kerék felől van befüggesztve a központi alváz, ehhez tartozik a motor, a fülke, a szóró keret. Ahhoz, hogy a függesztett rendszer terhelése csökkenjen, a permetlevet két tartályba osztja el a gép, ezek pedig a jobb és bal oldali kerekek felett helyezkednek el. A több tonnányi vegyszer és a tartály tömege így nem terheli a központi vázszerkezetet, azaz forgatónyomaték helyett csak függőleges irányú erők ébrednek.


A gép minőségét sok tényező szavatolja. A Finotto E-170 lelke egy 170 lóerős 6 hengeres turbódízel John Deere 6068 motor, amely Sauer Danfoss hidraulika rendszeren és Poclain hajtóműveken keresztül mozgatja a gépet, kerekenkénti önálló hidraulikus hajtással. A vázszerkezet egyik oldalon tandem jellegű, ezáltal talajkövető. A permetezéshez a BARGAM rendszerét alkalmazzák, amely erős és a vontatott gépeken is bevált (Bargam mechanika, ARAG armatúrák, Annovi Reverberi szivattyú). A legtöbb esetben légzsákos szóró keret kerül a Finottora. Az automatizálást színes érintőképernyős Teejet computer vagy ARAG BRAVO 400 rendszer végzi. Az alapgépek igen gazdagon vannak felszerelve, de természetesen különböző további opciókkal bővíthetők.


A hidropneumatikus felfüggesztés a FINOTTO fejlesztése, eredményeképp nehéz terepen is könnyen boldogul. A hajtása SRS csúszásmentes hidrosztatikus összkerék hajtás, két fokozattal (munka-sebesség 0-20 km/óra, menetsebesség 0-40 km/óra), hidraulikus lengéscsillapítással a futómű forgópontjánál.
A hidraulikus kormányzással lehetőség van az első és hátsó kerekek ellentétes irányú elfordítására, ami nagyon kis fordulási sugarat (4,45m) biztosít, és a választható elektronikus kétkerék-, négykerék-, vagy oldalazó kormányzással megoldható az első és hátsó kerekek azonos irányú elfordítása, amely lejtőn művelés esetén az oldalcsúszás kiküszöbölését teszi lehetővé.


A légkondicionált vezetőfülke hidraulikus úton emelhető-süllyeszthető (60-310cm), amely a vezető számára optimális munkavégzési feltételeket biztosít, mivel a vezető könnyen tud beszállni és a vezetőfülke a növényállomány magasságához igazítható. A légrugós vezetőülésből állítható kormánnyal, ergonomikus kezelőszervekkel és 12 funkciós Joy-Stickel irányítható a jármű és a permetezés. Az alacsony zajszintű fülke vegyszermentesítését túlnyomásos rendszerrel és megfelelő szűréssel oldották meg.


Az EUROFALCON E170 fontosabb tulajdonságai:
 

Nyomtávolság állítása:

 • 170-300 cm, menet közben hidraulikusan fokozatmentesen állítható.

Permetlé tartály:

 • 2 db 1450 literes (összesen 2900 liter) rozsdamentes acél permetlé tartály.

Tisztavíz átmosató tartály:

 • 300 literes.

Kézmosó víztartály:

 • 15 literes.

Tartály feltöltés:

 • önfeltöltő, hidromotoros centrifugál szivattyú (350 l/perc),  hidraulikus szívótömlő felcsévéléssel.

Vegyszerbekeverés:

 • oldalra kihajtható 30 literes vegyszerbekeverő tartály, vegyszeres flakonmosóval a vegyszerek tökéletes bekeveréséhez.

Szivattyú:

 • 280 l/perc teljesítményű ANNOVI REVERBERI dugattyús membránszivattyú, hidromotoros hajtással.

Szórókeret:

 • BARGAM SPECIAL SL G-VAR típusú 18 m munkaszélességű, elektrohidraulikus működtetésű, önbeálló lengéscsillapított szántóföldi szórókeret.
 • A szórókeret hidraulikusan billenthető, valamint a Jobb és bal szárnyak külön-külön is billenthetőek (rézsű, partoldal).
 • A függőleges magasság állítását egy paralelogramma rendszerű és egy függőleges emelő végzi.
 • A két magasság állító kombinációjával a szórókeret fokozatmentesen emelhető 0,5-3,5 méter között.
 • Szórókeret védelem: függőleges irányú, állítható erősségű, pneumatikus rezgéscsillapítás gázrugóval.
 • A szórókeret légzsákos rendszert is működtet.
 • A szórókeret a gép hátulján helyezkedik el, zárt állapotban a gép mellé csukható.

Szórófejek:

 • háromállású membránzáras csepegés gátlóval ellátott revolver szórófejek, fokozottan kopásálló fúvókákkal. Rozsdamentes acél permetlécsövek.

Szakaszolás:

 • elektromos szakaszoló, szabályozó egység távvezérléssel, 7 keret betáplálás.

Szabályozás:

 • Teejet 844 (USA) permetezőgép szabályozó komputer és GPS alapú műholdas sorvezető.

Gumiméret:

 • 270/95 R36 (Ø 1410 x 294 mm).

Méretek:

 • hosszúság 6,74 m, szélesség 2,55 m, magasság 3,75 m, üres súlya 7300 kg.

Minősítések:

 • FVM MG-i GÉPMINŐSÍTŐ INTÉZET minősítés és vizsgálat, ENAMA minősítés és vizsgálatok, CE minősítés.

 

Magyarországon a kilencvenes évek óta a bicskei Interat Zrt. forgalmazza és javítja a Finotto önjáró permetezőgépeket, valamint ellátja alkatrészekkel. A gazdálkodók bármikor nyugodtan fordulhatnak kérdéseikkel a forgalmazóhoz, ahol a bemutatógépen keresztül közelről is megismerhetik az Eurofalcon E170 önjáró permetezőgépet.
 

http://www.interatzrt.hu/termeklista/permetezogepek