SAE

Axiálventilátoros szőlő-gyümölcs permetezőgépek, radiálventilátoros magasfa/kukoroca permetezőgépek, vontatott és függesztett kivitelben

 Az Észak-Olaszországban működő SAE vállalat egy jellegzetes olasz családi vállalkozás, amelyet 1946-ban indított útjára a jelenlegi tulajdonos nagyapja. Olaszország ezen térségében, az Emilia-Romagna régióban sok hadiipari üzem és több repülőgépgyár is működött a háború végéig. A háború után a gépiparban, hidraulikában és pneumatikában jelentős tapasztalatokkal bíró munkaerőnek köszönhetően született meg több olyan olasz vállalkozás, amelyeket ma megtalálunk, mint tradicionális családi vállalkozás, sőt némelyikük közben terjedelmes gyárrá nőtt. A SAE Sas. nem tartozik az óriásmultik közé, megmaradt egy közepes méretű vállalkozásként az eredeti telephelyén, az eredeti tulajdonosi háttérrel.

Eleinte kimondottan szőlészetek és gyümölcsültetvények számára építették gépeiket, később azonban megjelentek olyan típusok is, amelyek felhasználhatósága szélesebb körben eredményezett népszerűséget. Ilyen a radiálventilátoros TURBMATIC-P nevű terméksorozat is, amely alapvetően két fő kivitelben kapható: traktorra függesztett gépként, vagy önálló motorral platóra helyezhető változatban. Mindkét esetben különböző tartályméretek és teljesítmények közül választhatunk.
 

SAE TURBMATIC VONTATOTT AXIÁLVENTILÁTOROS, LÉGPORLASZTÁSOS
SZŐLŐ-GYÜMÖLCS PERMETEZŐGÉPEK
Az olasz SAE TURBMATIC axiálventilátoros permetezőgépek rendelkeznek a legszigorúbb német BBA és az olasz ENAMA mi-nősítésekkel is. Tartálytérfogat: 600, 800, 1000, 1500, 2000 és 3000 literes poliészter műanyag permetlétartály, egy tartályfedéllel és beöntőszűrővel, beépített kézmosó víztartállyal, beépített tech-nológiai tisztavíz tartállyal (mely lehetővé teszi a szivattyú, a kezelőszervek és a szórófejek teljes átmosatását), szintjelzés a permetezőgép elején és oldalán. Ventilátor: 650, 810 vagy 910 mm átmérőjű, 2 fokozatú + üresjárat axiálventilátor, könnyű alumínium lapátkerékkel (az erőleadó tengely kikapcsolásakor a ventilátor lapát így nem terheli meg a hajtómű fogaskerekeit), tüzihorganyzott ventilátorházzal, 19.000 m3/óra, 34.000 m3/óra, illetve 50.000 m3/óra légszállítással. A ventilátorok ívelt álló lapátokkal is rendelkeznek, így a jobb- és baloldal között az eltérés 1 % alatt van (az álló lapátokkal nem rendelkező egyéb permetezőgépeknél az eltérés 15 % is lehet). Szórófejek száma: rozsdamentes acél permetlécsövekre szerelt 12, 14 illetve 16 db membránzáras csepegésgátlóval ellátott iker szórófej, kerámia kalibráló lapkával, rozsdamentes acél pörgetőtesttel és rozsdamentes acél szórófej-szűrővel. Az iker szórófejek 180o-kal átfordíthatók, így a másik fúvóka használható. A szórófej mindkét állásban 3 különböző szög-be beállítható. 90o-kal elfordítva a szórófej lezárható. A kardántengely a gép tartozéka. Szivattyú: ANNOVI REVERBERI vagy UDOR típusú 100, 120 vagy 150 liter/perc teljesítményű, nagy nyomású (50 bar) membránszivattyúk, légüsttel. A szivattyú hajtása kardántengelyen keresztül történik, 540 1/min fordulatszámmal. Szabályzás: COMET GRH-50 típusú szakaszoló-szabályzó egység, mely a vezetőfülke mellé helyezhető, főelzáró szelepet, nyomásszabályzót, szakaszoló kart, by-pass szelepet és nyomásmérő órát tartalmaz. Szűrőrendszer: beöntő-szűrők, elzárószelepes szívószűrő, szórófej-szűrők. Nagy intenzitású (500-1000 li-ter/perc), kívülről tisztítható, kerámiabetétes hidraulikus keverőelem. Vegyszertömlők: vegyszerálló nagy nyomású tömlők hollanderes (hidraulika tömlő jellegű) csatlakozásokkal. Vázszerkezet: teljesen tüzihorganyzott hegesztett acélváz, állítható hoszszúságú vonórúd, támasztókerék, állítható nyomtávolság, állítható hasmagasság. Külön megrendelésre nyomkövető vonószerkezet is rendelhető, ez kisebb fordulási sugarat biztosít, mivel a permetezőgép mindig a traktor nyomvonalán halad. Gumiköpenyek: nagy teherbírású radiál gumiabroncsok, méretek: 600 liter: 195/70 R14, 800 liter: 205/70 R14, 1000 liter: 235/70 R15, 1500 liter: 285/70 R15, 2000 liter: 33-12.50, 3000 liter: 400/15.5.  Teljesít-ményigények: 650 mm ventilátor: 7,9 kW, 810 mm ventilátor: 14,7 kW, 910 mm ventilátor: 22 kW. A permetezőgépre felszerelhető az ARAG BRAVO 180 permetezőgép szabályzó komputer, mely 50 bar-os átfolyásmérővel és motoros szeleppel rendelkezik és teljesen automatikus szabályzást biztosít.
A permetezőgépekre felszerelhető ultrahangos fa kimaradást érzékelő, mely fa hiány esetén azonnal leállítja a permetezést.

AXIÁLVENTILÁTOROKRA SZERELHETŐ ADAPTER SAE TURBMATIC PERMETEZŐGÉPEKHEZ
A SAE TURBMATIC permetezőgépekre speciális adapter is felszerelhető, a ventilátor jobb oldalára. Az adapter jól használható magas fák permetezésére. Használatakor előnyös az elektromos szakaszoló-szabályzó egység.

SAE TURBMATIC-DP VONTATOTT AXIÁLVENTILÁTOROS PERMETEZŐGÉP, JOBB- ÉS BALOLDALI FÜGGŐLEGES IRÁNYÚ LEVEGŐ KILÉPÉSSEL
A SAE TURBMATIC-DP típusú permetezőgépek függőleges irányú, állítható szögű levegőkilépéssel rendelkeznek, igen jól használhatók kordonos és sövény vény jellegű gyümölcsösökben (pl. szőlő és alma). Irányított permetezést végez, a szórófejek csak a fát illetve a növényt permetezik, így használatával jelentős vegyszer megtakarítás érhető el. A ventilátor mindkét oldalán lévő terelő lemezek biztosítják, hogy a levegő és a permetlé függőleges irányban lép ki. A levegőterelő függőleges egységből kilépő légáram szöge állítható, külön megrendelésre 12 V-os villanymotorral is működtethető. A szórófejek a levegőterelők elé vannak szerelve, a szórófejekből kilépő permetlé kúpsugara állítható, állítható továbbá a szórófejek magassága és a szórófejek távolsága a légáramtól. A mebránzáras csepegésgátlóval felszerelt iker szórófejek egyenként le is zárhatók, illetve átfordíthatók. A ventilátor elölről szív, így a permetezőgéphez célszerű megrendelni a sárvédőket, hogy a gép kerekei ne verjék fel a ventilátorhoz a faleveleket és a port. A SAE TURBMATIC-DP permetezőgépek egyéb műszaki adatai megegyeznek a SAE TURBMATIC vontatott axiálventilátoros permetezőgépek adataival.

SAE TURBMATIC BIFLUX AXIÁLVENTILÁTOROS PERMETEZŐGÉPEK
A SAE TURBMATIC BIFLUX vontatott axiálventilátoros permetezőgép magas növésű gyümölcs- és egyéb fák permetezésére alkalmas.
A permetezőgép ventillátorából a levegő a ventilátorra szerelt 10 illetve 12 db membránzáras iker szórófejeken kívül, a ventillátor fölé szerelt, állítható távolságú és szögű 6 db membránzáras iker szórófejekhez is kilép, így a permetezőgép jól használható olyan gyümölcsösökben, ahol a fák dús lombkoronája összeér. A felső 6 db szórófej külön bekapcsolható. A permetezőgépek rendelkeznek a német BBA és az olasz ENAMA minősítésekkel is. Tartálytérfogat: 1000, 1500 és 2000 literes poliészter műanyag permetlétartály, tartályfedéllel és beöntőszűrővel, beépített technológiai tisztavíz tartállyal (mely lehetőséget biztosít a szivattyú, a kezelőszervek és a szórófejek teljes átmosatására), kézmosó víztartállyal, szintjelzéssel. Ventillátor: 910 mm átmérőjű, 2 fokozatú + üresjárat axiálventilátor, alumínium lapátkerékkel, tüzihorganyzott ventilátorházzal, 50.000 m3/óra légszállítással. A kardántengely a gép tartozéka

SAE TURBMATIC TWIN DUPLA AXIÁLVENTILÁTOROS, VONTATOTT PERMETEZŐGÉP, MAGAS GYÜMÖLCSFÁK PERMETEZÉSÉHEZ
A SAE TURBMATIC TWIN vontatott axiálventilátoros permetezőgép magas növésű gyümölcs- és egyéb fák permetezésére alkalmas.
Tartálytérfogat: 2000 literes poliészter műanyag permetlétartály, tartályfedéllel és beöntőszűrővel, beépített kézmosó víztartállyal, beépített technológiai tisztavíz tartállyal (mely lehetővé teszi a szivattyú, a kezelőszervek és a szórófejek teljes átmosatását). Ventilátor: alul 810 vagy 910 mm, felül 650 vagy 810 mm átmérőjű 2 fokozatú + üresjárat axiálventilátor, alumínium lapátkerékkel, tüzihorganyzott ventilátorházzal. A felső ventillátort ékszíjak hajtják. A kardántengely a gép tartozéka. Rozsdamentes acél permetlécsövekre szerelt membránzáras csepegésgátlóval ellátott iker szórófejek, kerámia kalibrálólapkával, rozsdamentes acél pörgetőtesttel és rozsdamentes acél szórófej-szűrővel. Szivattyú: ANNOVI REVERBERI vagy UDOR típusú 150 liter/perc teljesítményű, nagy nyomású (50 bar) membránszivattyúk, légüsttel. A szivattyú hajtása kardántengelyen keresztül történik, 540 1/min fordulatszámmal. Szabályzás: szakaszoló-szabályzó egységgel, mely a vezetőfülke mellé helyezhető, főelzáró szelepet, nyomásszabályzót, szakaszoló kart, by-pass szelepet és nyomásmérő órát tartalmaz. Szűrőrendszer: beöntő-szűrők, elzárószelepes szívó-szűrő, szórófej-szűrők. Nagy intenzitású, kívülről tisztítható, kerámiabetétes hidraulikus keverőelem. Vegyszertömlők: vegyszerálló nagy nyomású tömlők hollanderes (hidraulika tömlő jellegű) csatlakozásokkal. Vázszerkezet: teljesen tüzihorganyzott hegesztett acélváz, állítható hosszúságú vonórúd, támasztókerék, állítható nyomtávolság, állítható hasmagasság. Külön megrendelésre nyomkövető vonószerkezet is rendelhető, ez kisebb fordulási sugarat biztosít, mivel a permetezőgép mindig a traktor nyomvonalán halad. Gumiköpenyek: nagy teherbírású 33-12.50 méretű radiál gumiabroncsok, külön rendelésre tandem futómű.

SAE TURBMATIC FÜGGESZTETT AXIÁLVENTILÁTOROS, LÉGPORLASZTÁSOS SZŐLŐ-GYÜMÖLCS PERMETEZŐGÉPEK
Az olasz SAE TURBMATIC függesztett axiálventilátoros permetezőgépek rendelkeznek a legszigorúbb német BBA és az olasz ENAMA minősítésekkel is. Tartálytérfogat: 300, 400, 500 vagy 600 literes polietilén műanyag permetlétartály, tartályfedéllel és beöntőszűrővel, szintjelzés a permetezőgép elején és oldalán, 75 literes technológiai tisztavíz tartállyal (mely lehetővé teszi a szivattyú, a kezelőszervek és a szórófejek teljes átmosatását), valamint kézmosó víztartállyal. Ventilátor: 650, 810 vagy 910 mm átmérőjű, 2 fokozatú + üresjárat axiálventilátor, könnyű alumínium lapátkerékkel (külön szabadonfutó nem szükséges), tüzihorganyzott ventilátorházzal, 19.000, 34.000 illetve 50.000 m3/óra légszállítással. A ventilátorok álló lapátokkal is rendelkeznek, így a jobb- és baloldal között az eltérés 1 % alatt van. Szórófejek száma: rozsdamentes acél permetlécsövekre szerelt 12, 14 illetve 16 db membránzáras csepegés-gátlóval ellátott iker szórófej, kerámia kalibrálólapkával, rozsdamentes acél pörgetőtesttel és rozsdamentes acél szórófej-szűrővel Szűrőrend-szer: beöntő-szűrők, elzárószelepes szívószűrő, szórófej-szűrők. Nagy intenzitású hidraulikus keverőelem (500-1000 liter/perc). Vegyszertömlők: vegy-szerálló, nagy nyomású tömlők hollanderes (hidraulika tömlő jellegű) csatlakozásokkal. Szabályzás: COMET GRH-50 típusú szakaszoló-szabályzó egység, mely a vezetőfülke mellé helyezhető, főelzáró-szelepet, nyomásszabályzót, szakaszolókart, by-pass szelepet és nyomásmérő órát tartalmaz. A ventilátorok hatásos oldal- és magasság távolsága (ahol a cseppeloszlás még egyenletes) a ventilátor 2. fokozatában:  650 mm: 3,5 m, ? 810 mm: 6 m il-letve 4,5 m,  910 mm: 8 m. Szivattyú: ANNOVI REVERBERI vagy UDOR típusú 75, 100 vagy 120 l/perc teljesítményű, nagy nyomású (40-50 bar) membránszivattyúk, légüsttel. A szivattyú hajtása kardántengelyen keresztül történik, 540 1/min fordulatszámmal, a kardántengely a gép tartozéka. Váz-szerkezet: teljesen tüzihorganyzott hegesztett acélváz, tüzihorganyzott ventilátorház. Teljesítményigények: 650 mm ventilátor: 7,9 kW, 800 mm ventilátor: 14,7 kW. A permetezőgépre felszerelhető az 50 bar-os ARAG BRAVO 180 permetezőgép szabályzó komputer. A permetezőgépre felszerelhető GB-SG-5 szórócső adapterrel az első 2-3 permetezés ventilátor nélkül is megoldható elsősorban szőlőben, amikor az első permetezéseknél a levélállomány még kisebb, így vegyszer takarítható meg.

SAE TURBMATIC-P FÜGGESZTETT RADIÁLVENTILÁTOROS PERMETEZŐGÉPEK, MAGAS FÁK PERMETEZÉSÉHEZ
A SAE TURBMATIC-P típusú függesztett permetezőgépek magas fák, faiskolák ideális, nagy teljesítményű permetezőgépe, mellyel magasra lehet permetezni.

A TURBMATIC-P sorozat alapvető tulajdonsága, hogy a kifúvócsőből kiáramló permettel egy bizonyos hatótávolságon belül permetezhetünk bármilyen irányban, miközben nem kell szembesülnünk olyan korlátokkal, amelyek pl. egy szántóföldi szórókeret esetén jelentkezhetnek. A kifúvócsöves gépek nagyon jól használhatók a gyümölcs-ültetvényeken túl erdőben, vagy magas fák permetezésére, kommunális célokra, mint pl. szúnyogirtás, parkok permetezése, raktárépület fertőtlenítés, illetve egyik típusa kimondottan kukorica ültetvényekhez való. Kukoricabogár elleni védekezésre kiváló, erre a feladatra itthon is egyre többen alkalmazzák.

A függesztett változatok legkisebb gépe 300 literes, a legnagyobb pedig 1000 liter vegyszert tud befogadni. A tartálytérfogatokkal arányosan a teljesítmények, azaz a lóerő-igény és a hatótávolság között is több változat létezik. A legkisebb gépek tehát 300-400 literrel 40 LE teljesítményt igényelnek, hatótávolságuk felfelé 18-20 méter, oldalra 23-25 méter. A legerősebb változathoz pedig 90-95 LE szükséges, cserébe 44-46 méter távolságig hatásosan permetez vízszintesen, és 33-35 méter magasságig függőlegesen. A kukorica ültetvényre szánt modell kifúvó fejét 1,2 méterrel magasabbra helyezik, mint a szokásos magasság.

Kukorica ültetvény esetében két oldalról pl. egy 80 méteres sávot kezelhetünk úgy, hogy nem megy a traktor a növények közé. Kukoricabogár elleni védekezés esetén a felszívódó permetet hagyományos esetben légi úton vagy hidas traktorral juttatták ki, azonban a nagyteljesítményű kifúvócsöves permetező megjelenése óta ezt a feladatot nagyságrenddel olcsóbban meg lehet oldani.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica Virgifera Virgifera) nehéz ellenfélnek bizonyul ott ahol feltűnik, mivel nagyon szapora, jól alkalmazkodik és mozgékony. Többféle védekezési módszert lehet alkalmazni ellene: vetőmagcsávázás, talajfertőtlenítés, kifejlett bogarak elleni védekezés. A témában fellelhető szakmai cikkek, statisztikák alapján a leghatékonyabb védekezés a kifejlett példányok elpusztítása. Erre a feladatra nagyon hatékony eszköz a TURBMATIC-P PLUS M típusú permetezőgép.

A SAE TURBMATIC-P PLUS M egy 1000 literes függesztett permetezőgép, teljesen tüzihorganyzott vázszerkezettel, szintén tüzihorganyzott radiálventilátorral, amely 450mm átmérőjű. A radiálventilátor hajtóműve 2 fokozattal és üresjárattal rendelkezik. A szivattyú 50 bar nyomással illetve 150 liter/perc teljesítménnyel képes dolgozni. A kifúvócső 2 méteres, tetején a kifúvófej vízszintes és függőleges irányban is állítható. A fej mozgatását 12V villanymotorok végzik, a gép kezelője pedig a traktorból irányíthatja egy távirányító segítségével. A ventilátor és a hozzá kapcsolódó kifúvó torony egy forgózsámolyon keresztül kapcsolódik a gép vázához. Így lehetőség van arra is, hogy hidraulikus munkahengerrel az egész tornyot elbillentsük a függőlegestől a vízszintes helyzet felé.

A permetezőgépek tartálya 300, 400, 500 vagy 600 l-es polietilén műanyag tartály, tartályfedéllel és beöntőszűrővel, szintjelzéssel elől és oldalt, 75 li-teres beépített technológiai tisztavíz tartállyal (mely lehetővé teszi a szivattyú, a kezelőszervek és a szórófejek teljes átmosatását), valamint kézmosó víztar-tállyal.  Tüzihorganyzott radiálventilátor 2 fokozatú + üresjárat hajtóművel, rozsdamentes acél permetlécsövekkel, membránzáras iker szórófejjel, kerámia lapkákkal és rozsdamentes acél pörgetőtestekkel. A kifúvócső szórási magasságának állítása és a kifúvócső forgatása a vezetőfülkéből vezérelt 12 V-os villanymotorokkal működtethető. A ventilátor forgózsámolyra van szerelve, a kifúvócső kilépő toldata így vízszintes helyzetbe is állítható. Szivattyú: ANNOVI REVERBERI vagy UDOR típusú 100, 120 vagy 150 l/perc teljesítményű, 50 bar max. nyomású membránszivattyú, légüsttel. A gépek ára 100 l/perc szivaty-tyút tartalmaz. Szűrőrendszer: beöntőszűrő, elzáró-szelepes szívószűrő, rendelésre nyomószűrő. Nagy intenzitású hidraulikus keverőelem, mely kívülről tisztítható. Vegyszertömlők: hidraulika tömlő jellegű, hollanderes csatlakozású vegyszertömlők. Szabályzás: 12 V-os motoros főelzárószelep, kézi- vagy motoros nyomásszabályzóval és nyomásmérő órával tartalmaz, szórópisztoly és tömlődob csatlakoztatási lehetőséggel. Vázszerkezet: teljesen tüzihorganyzott váz-szerkezet.

SAE TURBMATIC-PV VENTILÁTOROK SZŐLŐ-GYÜMÖLCS PERMETEZŐGÉPEKHEZ
A különböző méretű SAE TURBMATIC axiálventilátorok külön is megrendelhetők, így régi permetezőgépek felújítá-sához jól használhatók. A ventilátorok háza tüzihorganyzott, a lapátkerék alumíniumból készült, így igen könnyű és hirtelen leállításkor nem sérül meg. A ventilátorok álló lapátokkal is rendelkező BITURBÓ rendszerűek, a jobboldal és a baloldal közötti eltérés így 1 % alatt van. A ventilátorok kétfokozatú + üresjárattal rendelkező hajtóművet is tar-talmaznak, melynek szabványos hatbordás tengelye kardántengellyel hajtható meg átmenőtengelyes membránszi-vattyúról. Rozsdamentes acél permetlécsövekre szerelt membránzáras iker szórófejek, kerámia kalibráló lapkákkal, rozsdamentes acél pörgetőtestekkel és rozsdamentes acél szórófejszűrőkkel.  90o-kal elfordítva a szórófejek lezár-hatók, 180o-kal elfordítva a másik fúvóka használható. A szórófej mindkét üzemi helyzetében 3-3 fokozatban állítha-tó be a szórófej szöge.  A ventilátorok alján állítható levegőterelő lemez található. A SAE BIFLUX ventilátorok két-csatornás levegőkilépéssel és felül további 6 db szórófejjel rendelkeznek, így magasabb fák permetezésére is jól al-kalmazhatók. A ventilátorok rendelkeznek a német BBA és az olasz ENAMA minősítésekkel.
 

A SAE permetezőgépek magyarországi importőre, forgalmazója és szervize a bicskei Interat Zrt. 1994 óta forgalmazza és javítja az olasz gyártó termékeit. A szokásos kopó tételek, a szivattyú karbantartásához szükséges alkatrészek, vagy a vegyszeres rendszer elemei általában készleten találhatók a bicskei raktárban.
 

Termékeink részletesen: http://www.interatzrt.hu/termeklista/permetezogepek