Milyen tények bizonyítják a sorközművelő kultivátorok létjogosultságát?

A sorközművelő kultivátorok alkalmazásának kettős célja lehet. Egyrészt a sorközökben feljövő gyomok hagyományos, „kapálásos” irtása, valamint az ezzel együtt járó talajművelés. A gyomirtásra természetesen sokféle gyomirtószer is rendelkezésre áll, pre- és posztkezelésekre egyaránt. A sikeres kezelések érdekében a legjobb megoldás természetesen az lenne, ha mindkét technológia alkalmazásra kerülne, de ez igen magas költségszinttel járna együtt, amit érthető okokból kevesen vállalnak.

További problémát vet fel az a tény is, ha a vegetáció adott szakaszában a csapadékellátottság nem kielégítő, tehát valamilyen nedvességet megőrző technológiára van szűkség. Amióta „kapásnövény” fogalom ismert, tudjuk, hogy egy jó időben végzett kapálás felér egy kisebb esővel. A nyugalomban hagyott talajban kialakuló kapilláris hatás megtörésével megőrizhetjük a talaj nedvességtartalmának jelentős részét.

A technológia másik kiemelkedő előnye, hogy a kultivátorok döntő hányada már alkalmas arra, hogy az intenzív növekedés szakaszában pótoljuk a műtrágyát! Tudjuk, hogy a vetéskor sor mellé adagolt műtrágya hatékonyabb, mert nem táplálja a sorközben feljövő gyomokat, kisebb bomlási veszteséggel jár. Ennek az elvnek a továbbvitele az, hogy a műtrágyát akkor és oda kell kijuttatni, amikor – ahol szükség van rá! Nagyobb a hatékonyság, ha a kultivátorozással egy menetben is műtrágyázunk.

A csapadékban szegény években szükség lehet a töltögetésre. A töltögetés lényege, hogy a tő közvetlen közelében növelje a talajszintet, ami lehetővé teszi az úgynevezett támasztó gyökerek átalakulásával az intenzívebb tápanyag felvételt. Komoly érv az is, hogy a töltögető kapa által betakart, a sorban elhelyezkedő növényeket a napfénytől elzárva gyéríti, illetve elpusztítja.

Ezen célok megvalósításához ajánljuk az INTERAT ZRt. GASPARDO típusú sorművelő kultivátorait.

A GASPARDO kultivátorok fő jellemzői a következők:

  • 75 cm sortávhoz igazodik, de visszaszerelhető keskenyebb sortávokhoz
  • Tagonként öt kiváló minőségű rugós kapa. A leghátsó kapa helyére szerelhető az állítható szélességű töltögető kapa.
  • Az első kultivátorozásnál feltétlen ajánlott két védőlemez vagy védőtárcsa
  • A fém vagy Farmflex gumival szerelt kopírozó kerekek a pontos mélységtartáshoz
  • Erősített vázszerkezet, 250 cm-es szállítási szélesség
  • 950 literes, inox vagy festett műtrágya tartály, soronkénti adagolással, egyszerű kezelhetőséggel
  • A szélső sorokra történő műtrágya kijuttatás pneumatikus rásegítéssel. (Ennek köszönhetően a tartály felső része alacsonyan helyezkedik el, így könnyen elérhető a horganyzott, csúszásmentes szerkezetű kezelőfelületről)
  • A szélső két-két tag külön is felcsukható, ilyenkor ezekre a sorokra a műtrágya adagolás automatikusan megszűnik.

További részletekért, árajánlatért forduljon Althöfner István kollégánkhoz a 06-20/377-5917 telefonszámon.

Kategória: Hirek