Magyarországon a Bargam gyár legismertebb modellje a Grimac, mely a Grimac J elődje. A típusnak közel két évtizedes történelme van piacon, főként 3000-3500 literes tartállyal és 24 méteres légzsákos szórókerettel konfigurált gépek dolgoznak a hazai gazdaságokban, többségében 180 cm szabad hasmagassággal.

A Grimac J széria kifejlesztését a gyár a gazdák tapasztalataira alapozva kezdte meg. A mechanikusan állítható nyomtávolság, és a fix nagy szabad hasmagasságból adódó gépmagasság főként vonuláskor jelentettek problémát.

A Grimac J-vel ezek a problémák megoldódtak! A gép nyomtávolsága vonuláskor 225 cm, munkavégzés közben pedig a nyomtávolság elektrohidraulikusan gombnyomásra 250-280-300 cm-re állítható, mely növeli a gép stabilitása, valamint a nyomtávolság így illeszthető a művelőúthoz, vagy a kapás növény sorközéhez. A gép alap hasmagassága 160 cm, de ha kukoricát, vagy napraforgót szeretne permetezni, csak egy gombnyomás, és máris elérhető az akár 2,1 méter szabad hasmagasság.

A gép erőforrása egy FPT (Stage IV) max. 225 LE-s motor, melyhez összkerék hajtás és összkerék kormányzás társul. A 3000-3500-4000 literes tartállyal rendelkező változatokhoz 21-24-28-30-36 méter munkaszélességű szórókeret választható. A légzsákos rendszer opcióban rendelhető. A precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen alapokat a gépen található, és az Interat Zrt. raktárpolcain már évek óta elérhető világszerte ismert Arag termékek biztosítják.

A dózisszabályzás a sorvezetés a 11 szakaszos automata szakaszolás 15 cm-es dőlésszög érzékelős antennával az alapfelszereltség része. Azonban a rendszer tovább bővíthető. Legyen szó táblatérkép alapú permetszer vagy folyékony műtrágya kijuttatásról, szórófejenkénti szakaszolásról, automata fúvókaválasztásról, ultrahangos szórókeret szintezésről vagy robotkormányzásról, a géphez bármelyik, akár utólag is modulonként is megvásárolható.

Kategória: