Az adapter a közutak mentén az elszennyeződött vezetőoszlopok, szalagkorlátok valamint jelzőtáblák tisztítására, mosására szolgál.

A gép rendeltetése, alkalmazási területe:

Az adapter a közutak mentén az elszennyeződött vezetőoszlopok, szalagkorlátok valamint jelzőtáblák tisztítására, mosására szolgál. Szerkezeti kialakítása révén ezt a három funkciót ugyanazon mosófej látja el, az átállítás az első kettő esetében a fülkéből vezérelve menetközben elvégezhető. Az adapter alkalmas a mozgástartományába eső közúti jelzőtáblák-gyakorlatilag a nagy felületű útbaigazitó táblák kivételével valamennyi jelzőtábla-mosására is. A mosófej megfelelő helyzetbe hozása alapkivitel esetén kézzel pillanatok alatt elvégezhető. Opcionális kivitel esetén az átállítás a fülkéből vezérelve menetközben történhet. A beépített rugós, paralelogrammás kitérítőszerkezet lehetővé teszi, hogy a kefék a szalagkorlátot mindig a vezetőgörgő által meghatározott távolságból mossák, függetlenül az alapgép helyzetétől. A paralelogrammás szerkezet egyben biztosítja, hogy mindkét kefeszár a teljes mozgástartományban egyenlő mértékben vegyen részt a tisztításban. Az adapter igen rövid idő alatt átalakítható jobb, ill. baloldali munkavégzésre, úgy oszlop-, mint korlátmosás tekintetében.

A gép felépítése, működése:

Az adapter MERCEDES UNIMOG alapgép mellső függesztőszerkezetére szerelhető. Munkavégző része két szembeforgó kefeszár, melyek meghajtásukat az adapter külön hidraulikus rendszerén keresztül kapják,
de ugyanezen rendszer gondoskodik a különböző beállítási, ill. mellékmozgások elvégzéséről, valamint az automatikus vízadagolást biztosító szivattyú hajtásáról is. A rendszer villamos úton a vezetőfülkéből vezérelhető, energiaforrása az alapgép hidraulikája. A korlátmosás egyenletességének biztosítása érdekében a kefeszárakat rugós mechanizmus szorítja a korlátnak, ez egyben biztosítja az automatikus oldalirányú követést is. A kefetárcsákból álló kefeszárak műanyag sörtéi a hozzáfecskendezett víz segítségével az oszlopokra, ill. a korlátra rakódott szennyeződéseket fellazítják, eltávolítják. A kefeszárak forgásíránya olyan, hogy a vezetőoszlopot lefelé súrolják a kefeszálak. Ez a forgásirány biztosítja, hogy az oszlopra sarat ne hordjon fel, ill. az oszlopot a földből ne húzza ki a kefe.

Műszaki adatok:

Oldalra kinyúlás az alapgép középvonalától
oszlopmosási helyzetben, max.:
2950 mm
Oldalra kinyúlás az alapgép középvonalától
korlátmosási helyzetben, max.:
2600 mm
Oldalra kinyúlás az alapgép középvonalától
szállítási helyzetbeni helyzetben:
1050 mm
Előre kinyúlás az alapgép
homloksíkjától (oszloptávolság):
2190 mm
Kefék max. magassága teljesen kitérített gémmel: 2800 mm
Előre kinyúlás szállítási helyzetben:2000 m
Kitérítés mozgástartománya:800 mm
Főgém mozgástartománya:-22°…+40°
Kefeszárak hossza:500 mm
Kefeszárak átmérője:550 mm
Üzemi motorfordulatszám:900 min1
Kefeszárak üzemi fordulatszáma:380 min1
Adapter tömege (víztartály nélkül):160 kg
Víztartály térfogata:2400 l
Vízszivattyú száll.teljesítménye:10 l/min.
Kategória: