A kor, és a technikai fejlődés eredményeképpen megjelentek a permetezőgép szabályzó komputerek. Ezen eszközökről összességében elmondható, hogy fő feladatuk az elvárt dózis egyenletes kijuttatása a földterület egészére, attól függetlenül, hogy az erőgép sebessége, vagy a TLT csonkon leadott fordulatszám bizonyos körülmények között megváltozik.
 
A rendszer minden esetben a következő egységekből áll. Kerék jeladó szenzor, mely a gép pillanatnyi sebességéről szolgáltat információt a rendszer számára. Átfolyásmérő, mely a szóró kereten kijuttatott folyadék mennyiségéről ad tájékoztatást. Az információkat a központi egység fogadja, és az adatok változása esetén beavatkozik a rendszer működésébe. A végrehajtó egység a mennyiségszabályzó szelep, melynek az a feladata, hogy a központi egység vezérlése szerint csökkenti, vagy növeli a kijuttatott mennyiséget. A szabályzó elektronika kapcsolókat is tartalmaz, mely a szakaszok és a teljes keret nyitását, és zárását teszi lehetővé. A szakaszok elzárásakor megnövekedett nyomást a rendszer automatikusan korrigálja, így a kijuttatott dózis ebben az esetben is előre beállított értéken marad. Minden szabályzó komputer készlet tartalmazza a kerék jeladó szenzort, az átfolyásmérőt, a mennyiségszabályzó motoros szelepet, valamint az összekötő kábeleket. Az elektromos szakasztagok, illetve a főelzáró motoros szelep külön rendelhető, amennyiben nem áll rendelkezésre a gépen. A szakaszok száma általában a szórókeret szélességének függvénye, szabályzó automatika rendelése esetén minden esetben figyelembe kell venni, hogy a permetezőgép öt, vagy hét keretbetáplálással rendelkezik.
 
Az Interat Zrt. által forgalmazott szabályzókomputerekre a cég 1 év garanciát vállal.
 
 
 
Fogalmazott szántóföldi szabályzó elektronikáink, és azok jellemzői:
 
  • ARAG BRAVO 180:
Öt elektromos szakasz, illetve a főelzáró kapcsolására képes. A rendszer teljesen automatikus átfolyás mérésen alapuló rendszer. . A komputer üzemközben méri és kijelzi a haladási sebességet (km/óra), a kijuttatott dózist, a teljesített területet, a megtett távolságot a kiszórt mennyiséget, a permetlé tartályban lévő folyadék mennyiségét. A komputer alján lévő vezérlőegységről ki-be kapcsolható a főelzáró szelep, valamint a szakaszoló szelepek. A komputer automatikus vagy kézi vezérlésű üzemmódban is tud dolgozni, a vezetőfülkéből növelhető illetve csökkenthető a kijuttatni kívánt dózis, az új értéket a komputer automatikusan szabályozza, ezzel lehetőség van a tábla gyomosabb vagy kevésbé gyomosabb területein a dózis emelésére, illetve csökkentésére. Sebesség szimulációra is alkalmas, azaz álló helyzetben beprogramozható a haladási sebesség és így álló helyzetben a permetezőgép az üzemi viszonyoknak megfelelően működik és szabályoz, a fúvókák teljesítménye így egyenként ellenőrizhető. Beprogramozható továbbá a kívánatos minimális és maximális permetezési haladási sebesség, az ettől való eltérést a komputer hang és fényjelzéssel, továbbá hibaüzenet kiírásával jelzi. A komputer érzékeli a működő szórókeret szakaszok és a szórófejek számát, szórókeret szakaszok lezárása esetén a szórókeretre kijuttatott permetlé mennyiségét ezzel arányosan visszaveszi úgy, hogy a kijuttatott dózis állandó értéken marad. A készülék belső memóriával rendelkezik, a beprogramozott értékeket kiszerelés esetén is megőrzi. A komputer memóriája nem frissíthető adathordozó segítségével, magyar nyelvű menü feltöltésére nincs lehetőség. A memóriába öt dózis programozható be, mely a későbbiekben bármikor könnyen előhívható a listából. A megjelenített adatok kimentésére, kiértékelésére és feldolgozására nincs mód.
 
Az ARAG BRAVO 180 öt szakaszos komputer ára: 548.900 Ft + ÁFA
 
Az aktuális akciókkal, illetve a permetezőgépre történő felszereléssel kapcsolatban érdeklődjön az Interat Zrt. üzletkötőinél.
 
  • MÜLLER SPRAYDOS:
A legegyszerűbb kezelésű szabályzókomputer. Az adatok megjelenítése a beállítások elvégzése talán ennél a komputernél mondható a legegyszerűbbnek, mivel szinte minden módosítható és kijelezhető egy gomb megnyomásával. Minden gombhoz külön funkció van rendelve. A rendszer ebben az esetben is átfolyás mérésen alapul, kijuttatási pontossága ±1%. A komputer üzemközben méri és kijelzi a haladási sebességet, a kijuttatott dózist, a teljesített rész-és teljes területet, a munkaidőt, a kiszórt mennyiséget, a permetlé tartályban lévő folyadék mennyiségét. A komputer alján lévő vezérlőegységről ki-be kapcsolható a főelzáró szelep, valamint a szakaszoló szelepek. Automatikus vagy kézi vezérlésű üzemmódban is tud dolgozni, a vezetőfülkéből növelhető illetve csökkenthető a kijuttatni kívánt dózis, az új értéket a komputer automatikusan szabályozza, ezzel lehetőség van a tábla gyomosabb vagy kevésbé gyomosabb területein a dózis emelésére, illetve csökkentésére. A komputer érzékeli a működő szórókeret szakaszok és a szórófejek számát, szórókeret szakasz(ok) lezárása esetén a szórókeretre kijuttatott permetlé mennyiségét ezzel arányosan visszaveszi úgy, hogy a kijuttatott dózis állandó értéken marad. A készülék belső memóriával rendelkezik, a beprogramozott értékeket kiszerelés esetén is megőrzi. A megjelenített adatok kimentésére, kiértékelésére és feldolgozására nincs mód. A komputer megrendelhető hidraulikus szórókeret működtetéséhez szükséges vezérlő kiegészítéssel is.
 
A MÜLLER SPRAYDOS öt szakaszos komputer ára: 584.900 Ft + ÁFA
 
Az aktuális akciókkal, illetve a permetezőgépre történő felszereléssel kapcsolatban érdeklődjön az Interat Zrt. üzletkötőinél.
 
  • ARAG BRAVO 300S:
Gyakorlatilag a BRAVO 180 típus továbbfejlesztett változata. Minden a BRAVO 180-nál leírt jellemzőt magában hordozza, viszont többletfunkciókkal rendelkezik. A komputer magyar nyelvű menüvel rendelkezik, így programozása könnyebb, mint elődjének. Szoftvere frissíthető, így ha a jövőben a gyártó bármilyen fejlesztés módosítás készít hozzá, az gyorsan és egyszerűen letölthető, és illeszthető a készülékhez. A komputer memóriáját kibővítették, így több dózis, valamint permetezési adat tárolható a komputer belső memóriájában. A készülék alkalmas SD kártya fogadására, amely lehetővé teszi a permetezési adatok cseréjét. A komputerhez membránszakadás érzékelő csatlakoztatható, így membránszakadás esetén a monitoron kijelzi a hibát, mely segítségével megelőzhető a szivattyú további károsodása. A készülék képes kommunikálni az ARAG SKIPPER műholdas sorvezetővel. A két rendszer együttműködése lehetővé teszi a főelzáró automatikus működtetését, így a permetezőgép a forgóban, illetve azokon a helyeken ahol már a teljes szórókeret szélességben megtörtént a kezelés, nem fog felülkezelni.
 
Az ARAG BRAVO 300S öt szakaszos komputer ára: 592.900 Ft + ÁFA
 
Az aktuális akciókkal, illetve a permetezőgépre történő felszereléssel kapcsolatban érdeklődjön az Interat Zrt. üzletkötőinél.
 
 
  • ARAG BRAVO 300S RCU:
A BRAVO 300 S-el azonos tudású komputer, viszont a rendszerhez tartozik egy vezérlő doboz, mely az ARAG SKIPPER műholdas sorvezetővel közösen, képes az automatikus szakaszolásra, és főelzárásra.
 
Amint egy szakasztag, vagy akár az egész szórókeret olyan terület fölé ér, ahol a kezelés már megtörtént, a rendszer azonnal beavatkozik, így megakadályozva a felülkezelést.
 
Az ARAG BRAVO 300S RCU öt szakaszos komputer ára: 680.900 Ft + ÁFA
 
Az aktuális akciókkal, illetve a permetezőgépre történő felszereléssel kapcsolatban érdeklődjön az Interat Zrt. üzletkötőinél.
 
 
  • ARAG BRAVO 400:
Az ARAG BRAVO 300 S RCU és az ARAG SKIPPER tudását egyesíti. A két rendszer egyé olvadása. Használata esetén nincs szükség két külön monitorra. Egy monitoron ellenőrizhető, állítható be a permetezés, és a sorvezetés is.
 
A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön az Interat Zrt. üzletkötőinél.
 
 
         Lukács László
 
lukacs.laszlo@interat.hu
Kategória: Hirek