Drágulással küzdő gazdák
Már most látszik, hogy idén nem csak az időjárás lesz a gazdák ellenfele, talán ennél is nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaságban az általános drágulás. A legnagyobb problémát az üzemanyagárak folyamatos emelkedése okozza. De nincs mese, a jó időben muszáj elvégezni a soros talajmunkákat, különben az egész termés megsínyli a késlekedést.


Már most látszik, hogy idén nem csak az időjárás lesz a gazdák ellenfele, talán ennél is nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaságban az általános drágulás.


– A legnagyobb problémát az üzemanyagárak folyamatos emelkedése okozza. De nincs mese, a jó időben muszáj elvégezni a soros talajmunkákat, különben az egész termés megsínyli a késlekedést – fogalmazta meg a gazdák gondjait Darabos László, aki közel ötven hektáron gazdálkodik a Dráva mentén.


Mint mondta, a gazdálkodók, akár együttműködve is, jó beosztással – egy nap az egy irányban lévő táblákra irányítva a gépeket –, illetve a hatékonyság javításával próbálnak takarékoskodni. Utóbbi azt jelenti, hogy egy művelet helyett komplex munkafolyamatot próbálnak egy gépre bízni.


A másik kihagyhatatlan tényező a vetőmag, enélkül sem lesz termés. A forgalmazók már évek óta tapasztalják a gazdák nehéz helyzetét, ezért sokan nagyon örülnek az olyan konstrukcióknak, amely szerint csak a nyári-őszi betakarítás után kell kifizetni a vetőmag árát.


Kisebb területeken még decemberben is vágták a kukoricát, ahogy az őszi vetések is elhúzódtak az elmúlt évben. Utóbbi ellenére a tervezett vetésterület elenyésző hányadába nem került mag az óévben.


Az idei agrárnaptár indulására nézve mindenesetre biztató, hogy jó állapotban teleltek a vetések a megye földjein, eddig sem a fagy, sem pedig a jeges belvíz nem okozott nagy károkat a növényi kultúrákban. Aki megtehette – sajnos a növények fejlődését segítő műtrágyák is drágultak –, már túl van az őszi vetésű kultúrák fejtrágyázásán, aminek köszönhetően szépen fejlődik, zöldell a búza, az árpa és a repce is.


Most az időben elvégzett őszi szántások bezárása adja az aktuális munkát, de egyre több helyen már a földbe kerül a tavaszi árpa, zab és borsó magja is.


A falugazdászok beszámolója szerint a megyében nem jellemző a máshol nagy bajt okozó belvíz, a felázott mély talaj is csak elenyésző mértékben fordul elő. A szakemberek ugyanakkor tudják, hogy aki két-három hektáron gazdálkodik, annak fél hektár kiesése is nagyon komoly gondot okoz.


Segítenek a gazdászok


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal befejezte a falugazdászok és agrárkamarai tanácsadók képzését, így már több mint nyolcszáz szakértő segít a gazdálkodóknak az egységes elektronikus kérelem beadásánál. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók technikai közreműködők lehetnek. Ők azoknak nyújtanak segítséget, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, illetve kérelmüket megbízható szakmai segítséggel szeretnék beadni.
 


Nem bántotta a hideg a szőlőt és a vetéseket


Az első riadalom után megnyugodhatnak a megye agrárgazdálkodói is, hiszen sem a hó, sem pedig a hideg nem okozott maradandó károkat a növényi kultúrákban. A már megmetszett szőlőkön és a gyümölcsfákon még nem indult be olyan mértékben a vegetáció, hogy a kifakadt rügyekben kárt okozzon a fagy, remélhetőleg ez később is elkerüli az ültetvényeket a térségben.



A metszést követően a lemosó permetezések adnak időszerű munkát a gazdáknak, amelyek a gombafertőzésektől, illetve a kártevő rovaroktól védik a fákat, tőkéket. Ami az agrármeteorológiát illeti, az őszi vetésű szántóföldi növényeknek pedig kifejezetten jót tett a téli időszakban a csapadék, ami nem csak egyfajta védettséget biztosított a lassan növekedésnek induló búza, árpa vagy repcetövek számára, hanem a rövidesen várható tavaszi esőzések előtt vízutánpótlást is jelentett a termőföldeknek.



Pályázható pénzek



Még több mint 1,8 milliárd forint van abban az agrárkasszában, amelyre március 31-ig lehet pályázni. Borászati cégek élhetnek a lehetőséggel, melyek különféle borászati berendezéseket, gépeket vásároltak 2010. szeptember 25-e után, és a vételár egészét kifizették már a pályázat benyújtásáig. Ugyanez a határideje a szőlő újratelepítési támogatásnak, amire jogot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól szerezhetnek a gazdák.



BAMA/AgroLine


AgroLine
 

Kategória: Hirek