Megfelelő öntözéssel évi 20 millió tonnára lehetne növelni a jelenlegi 15-16 milliós hazai gabonatermelést – hangoztatta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke szerdán egy debreceni szakmai konferencián.

Elmondta, jelenleg a 100 ezer hektárt sem éri el Magyarországon az öntözött területek nagysága. Ezen a helyzeten kell javítania a vidékfejlesztési tárca szakmai felügyelete alatt működő vízügyi hivatalnak – fűzte hozzá.

Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának (DE-AGTC) elnöke szerint évente 30-50 ezer hektárral kellene növelni az öntözött területek nagyságát, mert mint kifejtette: az elmúlt évtizedekben a hazai kukoricahozam “kibírhatatlan” mértékben ingadozott. A termőterületek nagysága nem változott jelentősen az elmúlt harminc évben, az éves hozam azonban 3,5 és 7,6 millió tonna között ingadozott – tette hozzá.

Látható tehát – folytatta -, mennyire kitett a mezőgazdaság az időjárásnak, és ezen csak a vízgazdálkodás, ezen belül az öntözés javításával lehet változtatni. Ehhez kapcsolódva felhívta a figyelmet, hogy az EU 27 tagállama közül Magyarország a 26. helyen áll az öntözött területek nagyságát illetően, ami 2011-ben mindössze 73 ezer hektár volt.

A pozitívumok között említette, hogy tíz év alatt megduplázódott, 3-4 millió tonnára nőtt a kukoricaexport. Ezen a területen Magyarország Európában jelentős szereplő lehet a jövőben – tette hozzá.
 

2014. március 14.

Forrás: portfolio.hu
 

Kategória: Hirek