Helyszín: Kaposvár, Pannon Lovas Akadémia

Szakma, szórakozás Kaposváron!
A házigazda Kaposvári Egyetem idén már hetedik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

Keressen fel minket kiállítási standunkon!A kiállítás mára a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításává nőtte ki magát, közel 120 kiállítóval és növekvő látogatói létszámával.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében megrendezésre kerülő, országosan is meghatározó rendezvényt számos szakmai és közönségprogram kíséri.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és annak tagszervezetei szakmai munkájának köszönhetően szinte minden állatfaj bemutatásra kerül a kiállítás három napján. Tejelő és kettős hasznosítású szarvasmarhák, lovak, sertések, juhok, kecskék, baromfi, galambok, díszmadarak, nyulak, valamint a kiállítás Vadaspark területén a szelíd gím- és dámszarvasok, vaddisznók, apróvadak és fácánok is!
A rendezvény számára ideális helyszínt biztosít a mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe, ahol természetes környezetben megfelelő infrastruktúrával várják a kiállítókat.
 

A kiállítás területén évről-évre helyet kapnak az állattenyésztést kiszolgáló gépek, eszközök, berendezések, a takarmányipar, az állategészségügy, az élelmiszeripar és az agrárfinanszírozás képviselői, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékek kiállítói. A rendező Kaposvári Egyetem a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet.
 

Hagyományainkhoz híven megrendezésre kerül a Húsmarha Tenyésztési Fórum, valamint Kaposváron tartják az „Angus, Hereford, Galloway Mezei Napokat” is. A tervek között szerepel a Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, valamint a kormányzat által elfogadott sertésstratégiai program társadalmi egyeztetésének egyik helyszíne szintén a Kaposvári Egyetem lesz a kiállítás nyitónapján. A Kaposvári Sertésfórum az országos konferenciasorozat utolsó állomása lesz a téma végső összegzésre az OMÉK-on kerül sor. „Az állattartás gépesítése” címmel szintén szakmai összejövetelt tartanak a szakemberek.
A kiállításon állatbírálatokra, a tejelő pavilonban szarvasmarha-fejési, -nyírási bemutatóra valamint felvezetők ügyességi versenyére kerül sor. A programok az érdeklődő közönség számára igazi kuriózumokat rejtenek. Élőben láthatják a marhák felkészítését egy-egy versenyre, és a fejőberendezések működését is megtekinthetik.
A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg. A Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok keretében számos kultúrprogram és a vadászati hagyományokkal összefüggő műsor várja az érdeklődőket.
A fellépők között bemutatkoznak a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán tanuló fiatal tehetségek is. A vadász elengedhetetlen társa a vadászkutya, így ők is bemutatásra kerülnek Kaposváron. Immár negyedik éve mérik össze tudásukat a Vad- és Halfőző Bajnokságon, a főzést szerető és értő versenyzők. Ebben az évben már, tisztelegve a somogyi nép étkezési hagyományai előtt, csak vadat főznek a csapatok.
 Az elmúlt év sikere után ismét helyet kap a kiállításon az Egészségsátor ahol ingyenes állapotfelméréssel, szűrővizsgálatokkal és folyamatos tanácsadással várják a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosai és egyéb szakemberi a látogatókat.
A zselici tájegység képviselői egészséges magyar élelmiszerekkel várják az érdeklődőket, bemutatásra kerülnek a tájegység jelegzetességei valamint kóstoltatással egybekötött árusításra is lesz lehetőségük.
 

A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszíne, a Pannon Lovasakadémia olyan hazánkban egyedülálló fedett lovardával rendelkezik, ahol az időjárás viszontagságaitól függetlenül lehet az állatokkal kapcsolatos programokat megtartani. A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában tartják évről évre a közkedvelt, több órás lovasprogramot, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni vagyis kis időre felvenni a vidéki életformát.
A nyuszi – és őzsimogató, póni lovagoltatás, a játszóház és egyéb gyermekszórakoztató programok, a rendezvényre látogató kicsiket várják évről-évre. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.
Közönségprogramjaink sora idén kiegészül egy többnapos, rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval, az „offroad show”-val is, melynek keretén belül az érdeklődők nemcsak megtekinthetik, de ki is próbálhatják, hogy a korszerű haszongépjárművek miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat, és miként segítik a gazdák mindennapjait!
 

TERVEZETT PROGRAMOK:

2013. augusztus 29., csütörtök, 0. nap
11.00-14.00 Kaposvári Sertésfórum (Kaposvári Egyetem, 170-es előadó)

2013. augusztus 30., péntek
09.00-09.30 Ünnepélyes megnyitó*
09.30-10.00 Nyitó lovasbemutató*
10.00-14.15 16. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium:
„A klímaváltozás takarmányozási aspektusai”
“Effect of climate change on animal nutrition”
(Kaposvári Egyetem, 170-es előadó)
10.30-11.30 Holstein-fríz tenyészállat fajtabemutató és show-bírálat*
11.00-13.00 Húsmarha tenyészállat fajtabemutató (Húsmarha-kiállítás helyszínén)
13.00-15.00 A II. Állattartás gépesítése konferencia
(Kaposvári Egyetem, Rektori Tanácsterem)
12.00-13.00 Ló fajtabemutató*
13.00-16.00 V. Országos Agrár Felsőoktatási Intézmények Jubileumi Gazdászversenye*
18.00 Kiállítás zárása
19.00 VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok kiállítói fogadás

2013. augusztus 31., szombat
09.00 Kiállítás megnyitása
09.00-12.00 Lótenyésztési és lovas konferencia (Fedeles Lovarda, Aula)
09.30-10.30 Holstein-fríz szarvasmarha fajta-, fejési, nyírási bemutató (Tejelő pavilon)
09.30-18.00 Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén)
11.00-12.30 Tenyészállat-felvezetés, díjak és elismerő oklevelek átadása*
11.00 Angus, Hereford, Galloway Mezei Napok megnyitó*
12.30-14.00 Szarvasmarha-felvezetők ügyességi versenye*
13.00-14.00 Patkolókovács-bemutató
14.00-15.30 Húsmarha-tenyésztési Fórum (Kaposvári Egyetem, Rektori Tanácsterem)
14.00-17.00 Lovas közönségprogram*
16.00-17.00 Holstein-fríz szarvasmarha fajta-, fejési, nyírási bemutató (Tejelő pavilon)
18.00 Kiállítás zárása

2013. szeptember 1., vasárnap
09.00 Kiállítás megnyitása
09.30-17.00 Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén)
11.00-12.00 Patkolókovács-bemutató
10.30-11.30 Holstein-fríz szarvasmarha fajta-, fejési, nyírási bemutató (Tejelő pavilon)
14.00-17.00 Lovas közönségprogram*
15.00-16.00 Patkolókovács-bemutató
16.30-17.00 Malacfogó verseny*
17.00 Kiállítás zárása
 

* Pannon Lovasakadémia – Fedeles Lovarda területén
A programváltozás jogát fenntartjuk!

A VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok kiállításra varázslatos környezetben és sokszínű programokkal várjuk szeretettel a látogatóinkat!

Keressen fel minket kiállítási standunkon!
 

Kategória: Hirek