A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb növényvédelmi teendője a lemosó permetezés, amelyet évente érdemes megismételni. A télvégi lemosó permetezés legfontosabb célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők (pajzstetvek, atkák, levéltetű-tojások, molyok) áttelelő alakjait.
 

A lemosó permetezéssel főleg a gyümölcsfákat kell permetezni, de ne maradjanak ki a szőlőtőkék, a köszméte- és a ribiszkebokrok, valamint a málnatövek sem. Bár az idei tél a károsítók egy részét elpusztította, az ellenállóbbak átteleltek, ezért tavasszal a gyümölcsfákon és a szőlőtőkéken ismét jelentős fertőzési veszély várható. A megfigyelések alapján kora tavasszal a kártevők természetes ellenségei még a telelőhelyeken vannak, ezért ebben az időszakban elvégzett lemosó permetezéssel azokat is jobban megkíméljük.
Mikor végezzük a lemosó permetezést?

Tél végén, a hidegek elmúlta után, a metszést, a fatisztogatási és faápolási munkákat befejezve kell hozzáfognunk a gyümölcsfák lemosó permetezéséhez. A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes, szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5°C-ot. A permetlével ne takarékoskodjunk. Nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen.
Miért fontos a lemosó permetezés?
 

  •     Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon (pl. a fák törzsén, vázágain, vesszőin, ill. annak kérgén és kéregrepedéseiben, a rügyek felületén vagy azok környékén) megtapadó és ott telelő kórokozók (pl. monília, varasodás, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) szaporítóképletei, ill. a rovar- és az atkakártevők (pl. levéltetvek tojásai, pajzstetvek, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai) telelő alakjai egy részének elpusztítására.
  •     A gondosan és idejében elvégzett lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett egyéb (agrotechnikai, kémiai) kezelések hatékonyságát, azonban egy megkésett permetezés a fakadásnak induló fiatal leveleken perzselési tüneteket okozhat. A lemosó permetezés elvégzésekor figyeljünk még a következő szempontokra is.
  •     A lemosó permetezés végrehajtása előtt a begyűjtött növényi minták alapján feltétlenül győződjünk meg a kártevők faji összetételéről (némi előtanulmány szükséges), ill. az egyedsűrűségükről (ehhez használjunk nagyítót!). Ez segít kiválasztani a megfelelő lemosó permetező szert.
  •     Nagyon fontos a kezelés jó időzítése, ezért ügyeljünk arra, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről fokozatosan előjövő kártevők, ill. az éledő kórokozók ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre és könnyebben elpusztíthatók.
  •     Ügyeljünk a kivitelezés megfelelő minőségére is, mert a lemosó permetezőszerek mindegyike kontakt hatású, ezért a megfelelő hatás eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni. Azt is figyelembe kell venni, hogy sok fertőzött gyümölcs- és levélmaradvány lehet a fák alatt is, ezért a permetléből ezekre is jusson.
  •     A permetezéshez megfelelő védőöltözékre van szükség. A permetező szerek alkalmazása előtt figyelmesen olvassuk el a csomagolás címkéjén feltüntetett előírásokat (pl. engedélyezett dózis, szükséges védőfelszerelés, munka-egészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idő) és a munka során ezeket maradéktalanul tartsuk be.
  •    Bár a rezes lemosó permetezéssel lezárjuk a metszés során keletkezett kisebb-nagyobb sebfelületeket, ez nem helyettesíti a metszést követő sebkezelést. A sebek kezelésekor azt az általános szabályt kell követni, hogy az 1-2 cm-t meghaladó sebfelületeket feltétlenül kezelni kell. Ne használjunk sebkezelésre „költségtakarékos” megoldásként olajfestéket, mert hamar beszárad és megrepedezik, így kapu nyílik újabb fertőzéseknek.

Összefoglalásul, az ökológiai gyümölcs- és szőlőtermesztésben kiemelkedő jelentőségű és az egész tenyészidőszakra kiterjedő hatású védekezési eljárás a tél végi-kora tavaszi védekezés az áttelelt kártevők és kórokozók ellen.

Forrás: www.biokontroll.hu

 

Az INTERAT ZRT. által ajánlott gyümölcs-, és szőlőpermetezőgép, ITT!

Permetezőgépeinkről érdeklődjön értékesítő kollégáinknál!
 

Kategória: Hirek