A házigazda Kaposvári Egyetem az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

2014 szeptember 26. és 28. között három napra Kaposvár lesz az állattenyésztési szakma fellegvára, de  megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek is.

Természetesen, kiállítóként idén is részt vesz cégünk, az INTERAT ZRT. is a kiállításon.

Várjuk szeretettel standunkon!

A rendezvény időpontja visszatér a Szent Mihály-napjához kötődő dátumhoz, szeptember utolsó hétvégéjéhez. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében szeptember 26. és 28. között három napra Kaposvár lesz az állattenyésztési szakma fellegvára. A számos szakmai és közönségprogram sok kiállítót és látogatót hoz a Pannon Lovasakadémia területére.
Az egyetem széleskörű nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően ebben az évben a Kazah Köztársaság lesz a kiállítás díszvendége.

A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész – és haszonállatok bemutatására, a rendezvényen résztvevő kiállítók kiszolgálására.
A Kaposvári Állattenyésztési Napok tematikájának megfelelően megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, ahogy itt lesznek a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.

A tenyészállat-kiállításon showbírálatokra, szarvasmarha-fejési, – nyírási bemutatóra, valamint felvezetők ügyességi versenyére számíthatnak a látogatók. Ez utóbbi igazi megmérettetés, hiszen ember és állat együttműködéséről szól. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben.
A rendező Kaposvári Egyetem a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet. Hagyományainkhoz híven lesz húsmarha-tenyésztési fórum, XXI. Szent Mihály napi Juhtenyésztési Fórum, harmadik alkalommal kerül megrendezésre az „Az állattartás gépesítése” konferencia, és Lovas konferencia keretében is tartanak összejövetelt a szakemberek.

A VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ad otthont a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének. A 2001-ben útjára indított versenysorozatot évente rendezik meg, a döntőben 40, négyfős csapat méri össze tudását több versenyszámban. A fakitermelő verseny után a sportfavágás csúcsának számító STIHL Timbersports Series versenysorozatba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, hiszen a magyar Timbersports válogatott tagjai egyórás bemutatót tartanak.
A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók. Ebben az évben 5. alkalommal társrendezvényünk a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. A megnyitón Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrál Hubertusz misét, majd tiszteletet adnak az elejtett vadnak. Idén trófea bemutatóval – és bírálattal, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval várják a nagyközönséget. A somogyi Vadászhölgyek ebben az évben is bemutatkoznak a nagyközönségnek, igazi üde színfoltjai lesznek a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napoknak. A színpadi programok között többek között néptáncegyüttesek biztosítják majd a jó hangulatot.

A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ebben az évben vadból készült ételeket bírál majd a neves szakemberekből álló zsűri.
A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínén, a Pannon Lovasakadémián található Európa egyik legnagyobb fedett lovardája, így itt az időjárás viszontagságaitól függetlenül tarthatók meg az állatokkal kapcsolatos programok. A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A KÁN ideje alatt kerül megrendezésre a Lovastorna Országos Bajnokság is. A lovas sport kedvelői látványos produkciókat és izgalmas versenyhelyzeteket láthatnak majd a Fedeles Lovardában.
A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenyének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat az aranyvasvilla mellett elviheti a jubileumi vándorkupát is.

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni, kis időre felvenni a vidéki életformát. A nyuszi – és őzsimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.
Az elmúlt évben nagy sikert aratott offroad tesztvezetést idén is megszervezik, és egy rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval készülnek a szervezők.  Az érdeklődők nemcsak megtekinthetik majd, de ki is próbálhatják a korszerű járműveket, láthatják és megtapasztalhatják, miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat és miként segítik a gazdák mindennapjait ezek a járművek!

A kiállítás ideje alatt folyamatosan működő programok:

  • Gépkiállítás
  • Kisállat-simogató
  • Gazdaudvar
  • Póni lovagoltatás
  • Színpadi programok
  • Családi programok
  • Offroad tesztvezetés

A kiállítás részletes időrendi programtervét ITT! olvashatja.

Találkozzunk szeptember 26-28. között Kaposváron!

Kategória: Hirek