Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
Az elmúlt években a permetezőgépek fejlesztését olyan gazdálkodói igények generálták, mint a hatékonyságnövelés, az egyszerű és kényelmes használhatóság, valamint a precíziós gazdálkodásba való illeszthetőség. A hatékonyság növelése érdekében a gyártók egyre nagyobb tartálytérfogattal rendelkező gépeket kezdtek el fejleszteni, melyekhez nagyobb munkaszélességű légzsákos szórókereteket párosítottak. A taposási károk csökkentésére korábban a nyomkövető vonószerkezetet alkalmazták, napjainkban azonban már egyre több gyártónál megjelentek a kormányozható hátsó kerekekkel rendelkező vontatott növényvédő gépek.

A gépek lengéscsillapítása már nem áll meg a szórókeret függőleges, és keresztirányú csillapításánál, vagy a híd egyben rugóztatásánál, egy modern Bargam vontatott permetezőgép akár a kerekenkénti független rugózásra is képes, mely az élettartam mellett a gépek stabilitását is növeli.

A legnagyobb fejlődés a permetezőgépekhez kínált szabályzó rendszereknél történt. A mai modern szabályzó rendszerek, már nem csak a beállított dózis kijuttatására alkalmasak, sőt a sorvezetés, az automatikus szakaszolás is egy alapfunkció ezeken a vezérlőkön.

Az Interat Zrt. által forgalmazott ARAG vezérlőrendszerek a táblatérkép alapú változó dóziskijuttatásra, a szórófejenkénti szakaszolásra, az automatikus fúvóka-kiválasztásra, automata szórókeret szintezésre, a permetezőgép vagy akár a vontató traktor kormányzására is alkalmasak.  Napjainkban már nem szükséges minden egyes funkció használatához egy-egy újabb monitor, sőt egy ARAG ISOBUS rendszerrel akár egy régi permetezőgép is felokosítható egy új traktor mögé.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
Elméletileg minél nagyobb tartállyal és minél nagyobb szórókerettel rendelkezik egy permetezőgép annál hatékonyabb, viszont nem minden esetben lesz jól kihasználható. Az ideális permetezőgép kiválasztásához feltétlenül figyelembe kell venni, hogy mekkora területen, évente hány alkalommal végzünk növényvédelmi munkát, és jellemzően milyen dózisokkal szükséges kijuttatni a növényvédő szert, valamint mennyire tagolt a birtok, és milyen távolságokra szükséges vonulni a géppel.

Egy új permetezőgépnek mindenképpen illeszkednie kell a meglévő, illetve a tervezett gépparkba, és technológiába (vontató erőgép teljesítménye, és felszereltsége, vetőgép munkaszélessége, művelő út használata). Egy nagy vontatott permetezőgép, melyhez egy nagy teljesítményű traktor szükséges, már jelentős költséget képvisel, viszont az alacsony hasmagasságából adódóan a gépkombinációval még mindig nem végezhető el teljeskörűen a repce, a kukorica vagy a napraforgó permetezése. Ilyen igények esetén érdemes elgondolkodni az önjáró permetezőgép vásárlása mellett vagy ellen szóló érveken.

Az Interat Zrt. által forgalmazott nagy teljesítményű Bargam és Caffini vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgép felszereltségének összeállítása mindig a vevő igényeinek és a gazdaság adottságainak figyelembevételével történik. Az általunk értékesített permetezőgépekhez kiemelkedő színvonalú szervizszolgáltatást, és gyors alkatrész utánpótlást biztosítunk!

Lukács László

Interat Zrt.

20/ 463 77 47

Kategória: Hirek