BARGAM olasz permetezőgépek – a permetezés technika élvonala

A BARGAM (korábban Gambetti Barre, 1971) immár 40 éve gyárt különböző mezőgazdasági gépeket Észak-Olaszországban. A vállalat legfőképp a permetezés technikára specializálódott, több üzemegységében modern gyártási technológiával és európai mércével nézve is rendezett, szabályozott és dokumentált módon zajlik a munka. A mérnökség és a tervező részleg közvetlenül az összeszerelő üzem mellett működik.

Magyarországon már a régmúltban is találkozhattunk a gazdaságokban az akkor még sárga tartályos Gambetti Barre feliratú permetezőgépekkel. A közelmúltban 2003-ban a cukorrépa kombájnokról is ismert Barigelli vállalat és a Gambetti Barre egyesítették erőiket, így jött létre a BarGam márkanév és cégprofil.

 A BARGAM ma a világ egyik meghatározó permetezőgép gyártója, termékeit világszerte elismerik és több évtizede használják, ennek köszönhetően számos konstrukció a különböző helyi igények alapján fejlődött ki. Az ausztrál, amerikai és orosz viszonyokra optimalizálták a hatalmas 6200 literes vontatott Compact típust, amely a 36 méteres BDL Plus szóró kerettel egy igazi „heavy-duty” darab. A világon több mint 30 országban található értékesítési pontokon keresztül eladott gépek zöme 2200 – 4200 l méretű. Az ezeknél alkalmazott gyártástechnológiával készülnek azonban a kisebb gépek is.

 A piaci verseny válaszút elé állította a gyárat, aki a növekvő nyomás ellenére elutasította az olcsósítást. A termékminőség és a kifogástalan kivitelezés állnak a vállalat fókuszpontjában, ugyanis hosszú távon ezek biztosítják a legfőbb célt, ami a megbízhatóság: a folyamatos fejlesztés mellett stabil kialakult termék konstrukciók segítik a gazdák és termelő vállalkozások életét. Egy több mint 10 évvel ezelőtt munkába állított permetező géphez ma is lehet rendelni alkatrészeket, fődarabokat hasonlóan, mint egy autóhoz. A termékek színvonala a német hannoveri kiállítás közönségének igényességéhez képes igazodni. Azonban a modulrendszernek köszönhetően az is lehetséges, hogy mindenki pontosan azt vásárolja, amire szüksége van, így igen kedvező áron is hozzá lehet jutni egy megbízható munkaeszközhöz.

 A gépek alvázát az elkészítés után először hosszú ideig pihentetik. A feszültségek megszüntetését követően speciális korrózió védelemmel látják el, majd műanyag bázisú festékes kádba merítik. Innen származik a régóta ismerős piros szín. Hasonlóan készül minden egyéb acél termék is. A gépekhez felhasznált és beépített alkatrészeket a piacon fellelhető legjobbaktól szerzik be: Annovi Reverberi, Polmac, ARAG, Müller Elektronik. Minden gépen az utolsó csavarig olyan tételek találhatók, amelyeket komoly, igényes gyárak szállítanak, a későbbi alkatrészellátás pedig biztosított. Minden tétel Olaszországban, ill. Németországban készül.

 Egy permetezőgép legfontosabb eleme természetesen a vegyszerkijuttató keret. A BARGAM keretek erőssége legendás. A keretek élettartamát azonban további elemekkel növelik, mint pl. függőleges és vízszintes lengéscsillapítók, rugalmas talajleverődés gátlók, hátrahajlást megengedő rugós csatlakozás a szélső keret tagokban, vagy akár lengéscsillapított futómű a nehéz gépekhez. A keretek sokféle méretben és kivitelben készülnek, illetve itt találjuk a légzsákos kereteket is, amelyről később még szót ejtünk. A legszélesebb szórókeret a 42 méteres BDL PLUS G/VAR típus.

 A szórókeret típusok a beszédes olasz elnevezések rövidítései szerint könnyen megkülönböztethetők. A hátul vízszintesen záródó kézi nyitású szórókeret a BDM (Barre Diserbo Manuale), ennek könnyített változata az ECO BDM, amely inkább függesztett gépekhez való. A hátul vízszintesen hidraulikusan záródó szórókeret a BDI (Barre Diserbo Idraulice), a függőlegesen felfelé „U” alakban zárt keret a BDU, az „X” formában összezárt hidraulikus keret pedig a BDX. Vontatott gépeken a hidraulikus keretek a gépek mellé záródnak kétoldalt, ezek a BDL (Barre Diserbo Laterale) keretcsalád tagjai. A nehéz kiviteleket BDL PLUS néven hívják, a légzsákkal felszerelhető változatok BDLA, ill. BDLA PLUS néven futnak (A = „Air assisted”).

Ha a szórókeret nevéhez G/VAR is társul, ez azt jelöli, hogy a jobb és bal oldali belső kerettagokat külön-külön is billenthetjük, mivel a középső keretrészhez munkahengerrel kapcsolódnak. Ilyenkor a középső önbeálló lezárható, a billentés pedig hasznos egy rézsű mentén.

 A BARGAM termékpalettája nemcsak szántóföldi permetezőgépeket vonultat fel, hanem a gépesített permetezés technika összes gépváltozata megtalálható a kínálatban. Találunk megoldásokat kiskertekre, szőlő-gyümölcs ültetvényekhez, golfpálya és park permetezésre, illetve kommunális célra. Külön kategóriát képviselnek az önjáró permetező gépek, melyek egy része jó másfél méteres hasmagassággal rendelkezik, míg két változat a sorba vetett magas kultúrákban, legfőképp kukoricában optimális.

 A BARGAM termékkoncepció lényege: átláthatóság és üzembiztonság. A gépek részegységeinek működése könnyen lekövethető és hozzáférhető. Aki mezőgazdasági gépek üzemeltetésével foglalkozik, gyakran szembesülhet a már szinte Murphy törvénnyel: ha egy géppel gond merül fel, az persze munka közben kint a területen jelentkezik. Tehát minél gyorsabb orvoslást igényel. Ilyen esetekben nagyon hasznos, hogy az átlátható működésnek köszönhetően gyorsan kideríthető és elhárítható egy üzemzavar.

 A szántóföldi permetezőgép típusok hierarchikus viszonyban állnak egymáshoz képest méretkategóriát, össztömeget és komplexitást tekintve. A legegyszerűbb vontatott kivitel az IRIS, őt követi az ELIOS, FOX, a legnagyobb pedig a COMPACT. A függesztett gépek belépő modellje az ECO MEC és a MEC, de nehezebb szórókeretekhez a SPECIAL alapgépre van szükség. A legnagyobb a SUPER, amely 1600 literes is lehet. A traktor elejére 3 ponton vagy akár a frontsúlyok helyére felvehető az 1100 literes FRONTAL.

 A legnépszerűbb típusok Magyarországon: a 2200 literes 18m széles ELIOS vontatott gép a listavezető. Továbbá a magyar viszonyokhoz kedvelt gépek a 2700, 3200 literes 18 vagy 24 méter munkaszélességű ELIOS és FOX típusok. A függesztett permetezőgépek leggyakrabban alkalmazott méretei a 800 vagy 1000 literes GB-MP, ill. MEC elnevezésű alapgépek 12, 15 vagy 18 méteres szóró kerettel. Természetesen ezektől kisebb (600 l), ill. nagyobb (1200 l) gépeket is gyakran láthatunk a magyar földeken.

 A kínálat a technikai lehetőségek széles spektrumát lefedi a legegyszerűbbtől (funkcionalitás a középpontban, minden eszköz manuálisan kezelhető) a legösszetettebbig: pl. elektronikai kiegészítők (automatizált dózisszabályozás, GPS alapú nyomkövetés, Ultrahangos talajkövetés, GSM alapú kontrollálhatóság), rugózott futómű, computerizált vonórúd, légzsákos rendszer stb.

 A légzsákos rendszer lényege, hogy a szórókeret mentén a profilból függőlegesen lefelé kilépő nagysebességű levegő légfüggönyt képez, magával ragadja a szórófejekből kiáramló vegyszert, miközben a szórókeret alatti növény állományt is felkavarja. Ilyenkor a levelek fonák oldalára és a növény tövéhez, a talajra is eljut a vegyszer, amely pl. kukoricabogár elleni védekezésnél a leghatásosabb technika.

További előnyei: 10 m/sec erősségű szélben is jó minőségű permetezés végezhető az elsodródás veszélye nélkül. Optimális a vegyszer és levegő keveredése, kiváló fedettséget és behatolási képességet biztosít magas vagy sűrű növényállomány esetében is. A rendkívül egyenletes cseppeloszlás miatt jelentős vegyszer megtakarítás érhető el, akár 30-40%. A kijuttatott legkisebb dózis 40 liter/ha is lehet. A légzsákos rendszerrel felszerelt gépek azonban képesek hagyományos módon is dolgozni, ha a rendszert nem akarjuk használni. A BARGAM légzsákos rendszerei az Airassisted és az Airassisted PLUS készletek.

 A BARGAM gépek magyarországi importőre, forgalmazója és szervize az Interat Zrt. Bicskén, aki 18 éve forgalmazza és javítja az olasz gyártó termékeit. A kopó forgó alkatrészek zöme azonnal kapható, illetve permetezőgép fődarabokat is megtalálni a bicskei raktárban.

 

Frank Péter, Interat Zrt.

http://www.interatzrt.hu/termeklista/permetezogepek

 

Kategória: Hirek