Nő a világ búzatermése
Az idén növekszik a világ búzatermése az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének első idei becslése szerint, de az ellátási feszültségek továbbra is fennmaradnak, mert a termelés nem tud lépést tartani a kereslet bővülésével. Ezért az árak további szélsőséges ingadozására lehet számítani.
A FAO szerdán ismertetett adatai szerint a világ búzatermése 3,4 százalékkal lesz nagyobb az idén a tavalyinál, és várhatóan 676 millió tonnát fog kitenni, miután javulnak a hozamok, és nagyobb területen termelnek a gazdák a magasabb árak miatt.
Az Európai Unióban 142 millió tonnás termés várható a tavalyi 136 milliót követően. Oroszországban – ahol tavaly átmenetileg leállították az exportot, komoly zavarokat okozva a piacon – 55 millió tonnás betakarításra lehet számítani a tavalyi 41,5 millió helyett. Az Egyesült Államokban 5,8 százalékos, Ausztráliában 8,8 százalékos, Argentínában 3,6 százalékos visszaesés várható.
Ugyanakkor az idei globális búzatermés elmarad a 2008. és 2009. évi rekordtól, ami azt jelenti, hogy a kereslet növekedését figyelembe véve csökkennek a világ gabonakészletei, és továbbra is feszült lesz az ellátás. Márciusban az irányadónak számító amerikai búza ára 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az utóbbi napokban kissé visszaesett az ár, mert most az a fő – az áremelkedésben nem kis szerepet játszó – spekulációs megfontolás, hogy a japán földrengés és a közel-keleti nyugtalanság lassítani fogja a világgazdaság növekedését. Ez egyelőre elhomályosítja azt a kilátást, hogy heteken – legkésőbb hónapokon belül – jelentősen nőhet a tényleges kereslet éppen Japánban és a Közel-Keleten, részint az elmaradt import pótlására, részint a lakosság megnyugtatása végett.


Forrás: MTI


 

Kategória: Hirek