Az egységes területalapú és a hozzá kapcsolódó nemzeti kiegészítő támogatási kérelmeiket a gazdák 2011 április 8-tól nyújthatják be.Megjelent az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott egységes területalapú támogatásról, valamint az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások  igénybevételéről szóló rendelet.
Változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy az idén a tej top-up támogatás igénybevételének is feltétele, hogy a termelő SAPS jogosultságot szerezzen, és a TIR-ben (Tenyésztési Információs Rendszer) állattartóként legyen nyilvántartva.


A gazdák 2011. május 15-ig adhatják be a SAPS, valamint a termeléshez kötött jogcímeknél a top up támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A termelők valamennyi területalapú támogatási igényüket egyszerre nyújthatják be elektronikus úton a 2009-től bevezetett egységes támogatási kérelem rendszerén keresztül az ügyfélkapu segítségével. Aki később adja be a kérelmet, kevesebb támogatást kaphat.


A Magyarországra érkező uniós közvetlen támogatások fokozatosan érik el a régi tagállamok támogatottsági szintjét. A magyar gazdák 2010-ben a területalapú támogatások 70%-át kapták a Közösségtől, 2011-ben ez az összeg 80%-ra nő. Magyarország SAPS támogatási szintje 2013-ra éri el a régi uniós országok támogatási mértékét.
 


Forrás: Agroinform Hírszolgálat/VM

Kategória: Hirek