Héjas gyümölcsűek termesztői, figyelem!

Még igényelhető a héjas gyümölcsűek termesztésének támogatása! A támogatás az egységes kérelem keretén belül nyújtható be.

Május 16-ig igényelhető a héjas gyümölcsűek termesztésének támogatása az egységes kérelem keretében!

A támogatás a mogyoró, dió, mandula termesztése esetén vehető igénybe.
A támogatást az igénylők az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (top up) 2011. évi igénylésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 25/2011 (IV.7.) VM rendelet alapján vehetik igénybe.

A héjas gyümölcsűek termesztésének termeléséhez kötött támogatása olyan terület után igényelhető, ahol bizonyos héjas gyümölcsűek termesztése folyik. A támogatás a mogyoró, dió, mandula termesztése esetén vehető igénybe.

Az támogatás megítélésének egyik minimum kritériuma, hogy az állománysűrűség meghaladja:

  • dió esetén a 80 fa/hektár,
  • mogyorónál a 400 bokor/hektár értéket, illetve
  • mandulánál a 200 fa/hektár értéket.

E jogcímnél a támogatási igényt az egységes kérelemben a héjas-gyümölcsűek jogcím igénylésére szolgáló jelölő négyzetbe tett X- el kell jelölni! A támogatás csak az egységes területalapú támogatással (SAPS) együtt igényelhető.

Fontos az egységes kérelemre vonatkozó határidő betartása is. Az egységes kérelem május 16. napját követően is benyújtható június 9-ig, azonban a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökkentésre kerül.

A kérelmeket az MVH erre a célra kialakított elektronikus felületén lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton. A kérelem benyújtásánál a Gazdálkodói Információs Szolgálat kamarai tanácsadói díjmentesen segítséget nyújtanak. (Agrárkamara)

Forrás: Agroinform.com

Kategória: Hirek