Kétmilliárd forintos kerettel nyílik meg a kertészetek korszerűsítésének pályázata, amelyen a vegyes gazdálkodást folytató, vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhetnek legfeljebb 35 millió forintot – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel pénteken.A támogatási kérelmeket június 15. és július 15. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MgSzH). A támogatást lehetővé tévő rendelet június 11-től hatályos.
A kertészeti ültetvények támogatása segít a hazai elöregedett gyümölcsfa-állomány megújításában, a piaci igényekhez alkalmazkodó gyümölcsültetvények telepítésében, valamint a meglévő ültetvények korszerűsítésében.
Az új szabályozás enyhíti a korábbi pályázati feltételeket, így a kistermelők könnyebben juthatnak támogatáshoz. Ezzel a mostani támogatás hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez és a vidéki lakosság helyben tartásához.
A mostani jogszabályban az egyik legfontosabb változás, hogy egy kérelemre az eddigi 100 millió forint helyett 35 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható. Így több pályázó juthat forráshoz.
Támogatást ültetvénytelepítésre; meglévő, vagy új ültetvény technológiai fejlesztésére; öntözőrendszerek kialakítására lehet igényelni.
Annak érdekében pedig, hogy a kistermelők is igénybe vehessék a támogatást, a három célterületre külön-külön is lehet pályázatot benyújtani. A pályázatok elbírálásakor kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azok a gazdálkodók, akik magasabb kézi munkaigényű ültetvényekkel pályáznak, ezzel is segítve a foglalkoztatás növelését.
A szakmaközi szervezetekkel egyeztetve azoknál a gyümölcsöknél, amelyeknél nem áll rendelkezésre vírusmentes szaporítóanyag, a jogszabály lehetőséget nyújt egyéb, jó minőségű szaporítóanyag alkalmazására is – tartalmazza a közlemény.


Forrás: MTI
 

Kategória: Hirek