Szeptember végén a Budapesti Vásárközpont területén rendezik meg a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Simon Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. Mint elhang¬zott, hat év szünet után, összhangban a kormány vidéket támogató politikájával, a tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégia jegyében kerül sor az agrárium seregszemléjére. – A rendezvény szinkronban van azzal az elképzeléssel, hogy előtérbe kerülhessenek a magyar termékek és megmutassuk a „magyar föld legjavát” – mondta a miniszter.
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás hazánk legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági rendezvénye, ami több, mint 100 éves múltra tekint vissza. Az idei kiállítás kiemelt célja a hagyományos, jó minőségű, megbízható és biztonságos hazai élelmiszerek bemutatása és népszerűsítése.


– Igazi ünnepnek szánjuk az OMÉK-ot – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy agrárdiplomáciai szempontból is fontos az idei rendezvény, hiszen a díszvendég – az uniós elnökség sorában Magyarországot váltó Lengyelország lesz.


Fazekas Sándor bejelentette, hogy az OMÉK ideje alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium „kitelepül” a kiállítás helyszínére, hogy ott találkozzanak a mezőgazdaságból élőkkel, ezért fórumokat, fogadó órákat tartanak, részt vesznek a helyszínen rendezett konferenciákon, szakmai találkozókon. – Ezen a kiállításon szeretnénk megmutatni, hogy mezőgazdaságunk mit ért el és merre halad tovább – fogalmazott a miniszter.
Arról, hogy 2011-ben megrendezik az OMÉK-ot, tavaly december végén döntött a kormány – tájékoztatta a sajtót Simon Péter. Ekkor kezdett hozzá a szervezéshez az AMC, mára pedig lezajlottak a lényeges közbeszerzési eljárások és lassan célegyenesbe fordul a szervezési munka. Érkeznek a jelentkezések, az előzetes adatok alapján eddig mintegy 150 kiállító jelezte részvételi szándékát.


Miután a kiállítás helyszíne Budapest, ez azt is jelenti, hogy a városi emberekkel szeretnék megismertetni a vidék értékeit. – A kiállításon azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen komoly értékekkel rendelkezik a magyar mezőgazdaság, a vidéken élő ember – mondta az ügyvezető igazgató.


A régebbi rendezvények a reformkori állatvásárokból fejlődtek általános országos mezőgazdasági kiállítássá. Az idei rendezvény hangsúlya a feldolgozott magyar élelmiszereken van, a szervező tudatosítani szeretné a látogatókban, hogy a bemutatott hazai alapanyagok és a feldolgozott termékek ellenőrzött forrásból, ellenőrzött folyamatokon keresztül jutnak a termelőktől a fogyasztókig. A gyökerektől sem szeretnének elszakadni a rendezők: a városlakókat a vidéki életforma minden szépségével és nehézségével szeretnék megismertetni. Ehhez nyújt segítséget az élőállat-bemutató, amely az előző kiállításoktól eltérően ebben az évben néhány állatfaj kivételével fedett pavilonokban kap helyet. Itt lesz tenyészállat-bírálat a szakmai szervezetek szervezésében, élőállat-bemutatók, fajtaismertetések, szaktanácsadás, de előtérbe kerülnek az interaktív programok is. – Szeretnénk a vidéki és városi embert közelebb hozni egymáshoz és megmutatni az állattenyésztő szakma mindennapjait a látogatóknak. Igazi érdekességeket is láthatnak majd a látogatók, mint például boci-, bárány-, kecskesimogató vagy az óriás sertés. Nagy hangsúlyt helyezünk a közönség- és elsősorban gyermekprogramokra, a fedett állatbemutató téren egész nap állatokkal kapcsolatos foglalkozásokat kínálunk, és természetesen lesznek lovas programok is a Kincsem Park területén. Igyekszünk tehát nemcsak bemutatni az állatokat, de a velük kapcsolatos teendőket és hasznosítási lehetőségeket is szeretnénk – különösen – a városi emberrel megismertetni – mondta Simon Péter.


A kiállítás honlapja elkészült, működik, itt olvasható a rendezvény szellemiségét tükröző szlogen is: „A magyar föld legjava.” Mint elhangzott, már elérhetőek a jelentkezési lapok, a szerződési feltételek és a díjszabások is. Ahogy az ügyvezető igazgató fogalmazott, igyekeztek olyan árakat meghatározni, ami a kiállítók számára is elfogadható. – Miután a 75. OMÉK megrendezését a magyar kormány jelentősen támogatja, ezt a támogatást igyekeztünk átadni a kiállítóknak és a látogatóknak, így a más kiállítások és fesztiválok helydíjaihoz képest jelentősen olcsóbban kínáljuk a részvételi lehetőséget. Ennek megfelelően azt kérjük az OMÉK-on résztvevő és árusító kereskedőktől, hogy ők is olcsóbban kínálják termékeiket és portékáikat – mondta Simon Péter.


A 75. OMÉK céljai között szerepel az is, hogy a nagyközönség számára kevésbé ismert termékpályákat is bemutassanak. Ilyenek például a kézműves sörfőzők, a nyúl-termékpálya termékei vagy az édesipari hagyományaink között jelentős súllyal bíró csokoládéból készült termékeink.


A 75. OMÉK – a remények szerint – igazi ünnep lesz a vidéki és városi embernek egyaránt. A szervezők bíznak abban, hogy e nagy múltú rendezvény méltóképpen mutatja majd be a magyar mezőgazdaságot, ezért várják az agrárium összes szereplőjének jelentkezését, legyen az kicsi, nagy vagy közepes vállalkozás!
.


Forrás: www.mmgonline.hu


(Reményeink szerint, cégünk, az INTERAT ZRT. is képviselteti magát a rendezvényen.)


 

Kategória: Hirek