A mezőgazdasági gépek világméretű kiállítása! A legújabb találmányok bemutatásának, elképzelések megvitatásának, helye. Sehol máshol a világon nem található még ilyen hatalmas több mint 2000 kiállító számára helyet biztosító kiállítás.

A következő negyven évben becslések szerint megduplázódhat az élelmiszer-termelés. A mezőgazdaságnak nemcsak ez jelent óriási kihívást, de fel kell vennie a harcot a klímaváltozással, és eleget kell tennie az energiaipar folyamatosan növekvő biomassza-megrendeléseinek is. A hannoveri Agritechnika-kiállításon látható, hogy csak a legmodernebb technika használatával lesz képes növekvő feladatainak ellátására az agrárium.

Több mint háromszáz kiállítót várnak idén Hannoverbe, közel ötven országból, hogy a világ legnagyobb, kétévente megrendezett mezőgazdasági gépvásárán vegyen részt. A kiállítás összterülete meghaladja a harminc hektárt, a látogatók száma az idén elérheti a háromszázötvenezret.

Amilyet Hannoverben nem állítanak ki, olyan mezőgazdasági gép nem is létezik a világon – állítja a vásárt szervező német mezőgazdasági társaság, a DLG, amely szerint a szakmára jellemző technikai újdonságokat is itt mutatják be először háromszázötvenezres „kritikus tömeg” előtt. „A mezőgazdaságnak egyre többet kell termelnie, mindezt úgy, hogy folyamatosan csökken az egy főre jutó szántóföldek aránya” – jelentette ki Carl-Albrecht Bartmer, a DLG elnöke. Az ENSZ-FAO adatai szerint 1950-ben a világon még ötezer-száz négyzetméter volt az egy főre jutó szántóföldek aránya, 2050-re ez a szám ezernyolcszáz négyzetméterre csökken. Bartmer szerint negyven év múlva mintegy kilencmilliárd ember él majd a Földön, aminek hatására megduplázódik az élelmiszer-termelés. A mezőgazdaságra hatalmas feladat hárul a biomassza-erőművek alapanyagainak megtermelésében is. „Éppen ezért olyan teljesítményorientált mezőgazdaságra van szüksége Európának, amely a szigorú előírásoknak is megfelel” – mondta Carl-Albrecht Bartmer.

A teljesítménnyel nem akadhat problémája egyik kiállítónak sem, a legmodernebb gépekre a „hatalmas” jelző is szerény volna. A szigorodó követelmények pedig elsősorban a károsanyag-kibocsátást érintik. A termőterületek korlátozott száma egyre fontosabb tényező, mivel nem nő a megművelhető földek aránya, ezért ugyanakkora területen kell többet termelni, mint korábban. Ezt csak az agrárszektorban végzett technikai fejlesztésekkel lehet megvalósítani.

A vásárban az idén is többszáz szabadalmat, illetve új technológiai megoldásokat mutatnak majd be a vállalatok. A legtöbb újítás várhatóan ez évben is a traktorokat érinti, de az aratás és a növényvédelem területén is forradalmi fejlesztéseket várhatunk. Az újítások a traktorvezető kényelmétől kezdve, a hatékony, pontos és „spórolós” betakarításon át, a legmodernebb, GPS-szel vezérelt szabályozókig mindent magába foglalnak.

A mezőgazdasági kiállításokon részt vevők szerint a mezőgazdaság közép- és hosszú távon egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a növekvő élelmiszer-fogyasztás révén, emellett egyre nagyobb felelősséget vállal az éghajlati viszonyok változásában, már csak a biomassza-termelés miatt is. Kérdéses, hogy a technikai vívmányokkal felszerelt mezőgazdasági gépek megfelelnek-e majd a kor kihívásainak, és legfőképpen az: behozzák-e az árukat, hiszen egy-egy gép nemritkán több tízmillió forintot kóstál.

 

Kategória: Hirek